.

Followers

Monday, July 19, 2010

kenduri arwah kat rumah...


tarikh : 18 julai 2010
masa : lepas solat maghrib
tempat : jalan paip meru (umah aku lah)


Sebelum ramadhan menjelma ramai kaum keluarga yang buat kenduri arwah. Sana sini ade kenduri tak ketinggalan keluarga aku. Before this we all buat kenduri kat rumah pakcik aka rumah peninggalan arwah nenek. Sekarang ade krisis keluarga so mama pun menawarkan buat kat rumah aku. Aiseh, nak buat kenduri pun berkire sangat. Malas nak kemas konon (bajet pembersih lah).


Malam tu ramai giler orang datang. Penuh umah aku sampai ke dapur. Aku cakap kat kakak aku ni tanda nya kena besar kan rumah la nie..ecehhh! Kakak aku cakap banyak la ko besarkan rumah..hehehe...Makan untuk kenduri just simple kuih-kuihan aje..Ada lengkong (agar-agar), kek coklat, kole-kole (kuih dari kacang hijau), karipap, kuih yang inti serunding pastu pisang dan tembikai..


'berkat' pulak ade nasi, sambal goreng (jawe), mee goreng dan ayam masak merah. Untuk kenduri ni aku penyumbang kek coklat..start 1 pagi sampai siang esok nye aku tak tido bakar kek. ade 6 biji semua nya dan habis..aku bakar satu2 tu yang lambat nak tunggu tu..hahaha. Lepas kenduri je dalam pukul 9 lebih aku dah terbaring kat atas katil bilik mama. Dengar orang riuh rendah sibuk kemas rumah semua dan aku hanya mampu pejam mate..hahaha..

8 comments:

Fakhrur Razi said...

hahaha mmg best dpt bkmpul ramai2 ngn kazen dan sdare sume
simple kuih-kuihan jer ke?
ak tgk kemain byk lgik menu kau tlis
hahaha

Anonymous said...

x jemput pn!!!!

@ku d! sin!e said...

fakhrur razi:
simple tu makne nye tak de makan yang berat2 cam nasik..
kuih2 je..
hehe

anonymous:
sudi ker?

Anonymous said...

x jemput cam ne nk sudi...tp klaw g pn ti dgn2 aruah2 sy di bace kn..hahaha

miss lolly a.k.a luvfareda said...

BESHHNYA BILE KUMPUL GHAMAI2 :)

Liyana said...

simple tapi meriah jugak..
berkat majlis. ^^

@ku d! sin!e said...

hehe..
mekasih..
meriah ngan sanak saudare
ecehh macam raye lak

✿ Cik Cimi said...

wahhh.
best3.
nak kek coklat uh.
hehe.