.

Followers

Friday, January 13, 2012

Settle sudah

Dari hari Isnin aku pakai netbook untuk buat kerja. Laptop yang besar hantar kedai. Graphic card problem again and again. So, aku guna lah netbook. Yang tak best nya aku ada masalah bila online. Nak sign in gmail tak boleh. Nak bukak twitter tak boleh. Nak bukak laman web lain lagi lah tak boleh. Nak update blog pun tak boleh. Facebook je boleh..?????? Facebook. Untuk apa ek. hahahaha

Twitter's display

Google search
Nampak tak tu "Google Chrome could not load the web page because took too long respond. The 
website may be down or you may be experiencing issues with your internet connection".

Setelah google search, aku jumpa lah beberapa solutions.

Kalau ikut kan solution yang ini, sama je macam solution yang google chrome suruh. Bezanya yang atas tadi deselect "Use a proxy server for your LAN" yang nie pulak deselect "Automatically detect settings". Aku dah cuba kedua-dua nya tapi tak boleh jugak. Selain tu aku ada juga insert URL laman sesawang yang aku tak boleh bukak as trusted sites. Sebab aku guna https:// instead of http://. Tapi tak boleh jugak. The web page still can't load.


Solution terakhir aku macam nie. Open Network and Sharing Center > Wireless Network Connection (xxxx) > Details. So, korang akan jumpa lah dialog box macam kat atas nie. Salin nombor yang aku dah highlight kan tu ye. After that, click Close and select Properties > Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) > Properties > Use the following IP address. Kemudian, masuk kan nombor yang korang salin tadi. Untuk Preferred DNS Server aku masuk kan nombor yang sama seperti IPv4 Default Gateways. Untuk Alternate DNS Server tu biarkan je kosong. Close and refresh the previous web page. It's work..! hahahaha... 

Tapi tak semua wifi boleh macam ni. Kadang-kadang tak boleh jugak. Kalau tak boleh, Tukar settings kepada "Obtain an IP address automatically" and refresh back. Kalau tak boleh jugak aku tak tau lah. This problem usually people will call it as LAN problems. Aku tak pakar lah sangat. Semua aku google jer. Tapi solution yang terakhir tu senior aku kat sini yang ajar mula-mula. Aku praktik kan balik. Salam Jumaat...


2 comments:

Mama Ema said...

owhh...baru faham

Nora Shahaira said...

kalau akak nora..lantak ko lah..dah tak leh buka..haha...(marah kat netbook tu..)