.

Followers

Thursday, June 17, 2010

Susah sangat ke jaga mak kite sakit????

Seorang emak boleh menjaga anak yang ramai. Samada lima ke enam orang ke sehingga kan melebihi sepuluh orang pun seorang emak boleh menjaga anak nya. Tetapi yang dikesalkan anak-anak tersebut tidak dapat menjaga emaknya yang sakit sedangkan mereka semuanya berharta dan hidup senang.

Benda ni berlaku kepada nenek aku sendiri iaitu nenek sebelah arwah abah. Sebagai cucu aku memang tidak rapat dengan nya kerana nenek aku tinggal bersama mak cik dan pak cik ku..lagipun dari kecil lagi aku memang tak ngam dah dengan nenek aku sendiri. Tapi yang sedih takde sape pun anak-anak nenek aku ni nak menjaga dia. Alasan sangat lah banyak anak masuk kolej lah, tak larat lah, sibuk dengan kedai lah dan macam-macam lagi.

Kebetulan nenek aku baru jatuh dan tidak boleh jalan. Takde sape pun bawak pergi klinik malah ada yang cakap bagi pain killer je baiklah…kakak sulung aku dengan cik Ani (makcik) kongsi duit beli ubat kat farmasi. Nenek aku sampai cakap kat mak aku tolong panggilkan orang yang pandai urut takpe nanti upahnya aku yang bayar sendiri..Mak aku sedih je dengar. Sebagai menantu dan abah aku dah takde sepatutnya anak la kan yang kena jage. Macam tak patut pulak mak aku jaga dan mak aku sorang jer menantu yang merupakan ibu tunggal.

Sekarang yang banyak jaga cik Ani (makcik). Nanti cik Ani nak masuk hospital sebab ape aku tak tau tak de sape jaga nenek aku. Mak aku dengan kakak dah pakat nak amik dan jaga nenek aku. Biar anak dia sendiri jadi segan kat mak aku..yelah tak patut buat macam tu kat mak sendiri..Sebenarnya cik Ani tu lah merupakan anak yang selalu kena marah semasa kecik ngan nenek aku..semua nya salah.tapi bila sekarang cik Ani lah yang jaga dan tak bising2 pun..

Untuk cik Ani terima kasih jaga nenek dalam susah payah dengan tulang empat kerat. Untuk pakcik dan makcik yang lain tolong lah cik Ani..bagi la sikit duit sebab nak beli pampers nenek..

11 comments:

pjah said...

agree..
sorng ibu leh jg 10 0rng anak tp 1 orng anak lom tentu leh jaga sorng mak..
byk kes da aku tngok n saksi ..
lg2 aku jg 0rng2 sakit kat spital..
kadang tu kecian kat mrk..aku pun tepiki gak..mereka2 ni xda anak ke yg leh jg mereka??
p/s:i luv my mak n oso my ayah

azuan said...

memang betul pun..tengok je la rumah orang-orang tua sekarang...

me, nelly said...

family aku pon pnah melalui bende yg same & nenek aku dah meninggal. :(

kalo xleh bgn tu kene bwk g spital, check. nenek aku pon dulu jatuh xleh bgn sume. jd lah anak mithali yea kwn2! :)

Sharinginfoz said...

semoga kita dapat jadi anak yang soleh / solehah yang mana dapat menggembirakan mereka semua

Nasi Lemak Pancake?

.:: Miu Miu ::. said...

berazam nak balas jasa ibu ayah, jaga mereka baik2 and buat mereka happy. :)

s h a f i q h a s h i m _____ said...

manusia mcm tu la. mudah lupa daratan :)

Redbloodsnow said...

a'ah kan oyon. cian kat nenek oyon tuh. sepatutnya anak anak ler yg jaga. bukan menantu. bile menantu yg jg, nampak mcm dh xde anak je kan....cian mak nek oyon :(

xpe xpe...besa pahal omak oyon jaga mak nek tu ^_^ Semoga mak nek oyon cpt sembuh n sihat walafiat. im praying for that...aminnn :)

@ku d! sin!e said...

terima kasih yang berkongsi cerite...
yelah..dunia berputar kan..
aku harap aku tak wat macam tu sebab aku nie pon jenis x tunjuk kasih sayang...

tp takde lah sampai buang mak sendiri..

Sir Marcello said...

semoga gua tak lupa diri...terima kasih untuk ini...

@ku d! sin!e said...

same2..
hehe..aku pon

Tihara said...

sedih bc kisah ni..tak boleh berkira jaga mak sakit ni..mak tak pernah ungkit dia jaga kita dulu..masa ni la nk balas jasa mak kan..semuga nenek adik tu sentiasa sihat..kesian org2 tua ni kan